Meny

Media

Pressemelding 21. oktober 2014

Trøndelagsutstillingens årlige priser er delt ut – den yngste stakk av med kritikerprisen

Den trønderske høstutstillingen åpnet lørdag 18. oktober i Trøndelag Senter for Samtidskunst og Trondhjems Kunstforening. Det ble en stor festdag med fulle hus og de fleste av de deltagende 18 kunstnere til stede.

Offentliggjøring av Trøndelagsutstillingens priser skjedde på åpningen. Årets kritikerpris gikk til utstillingens yngste deltager Øyvind Sørfjordmo, mens to erfarne kunstnere Henrik Skotte & Gunnar Wærness mottok debutantprisen. Lisa Stålspets ble utnevnt til årets NTNU-kunstner.

 

prisvinnere crop

Øyvind Sørfjordmo, Lisa Stålspets, Henrik Skotte & Gunnar Wærness

Les hele pressemeldingen her

Mer informasjon fra produsent Anita Björklund, mobil 9229 4414.

Pressebilder på flickr

————————————-

Pressemelding 12. oktober 2014

Klart for den 38. Trøndelagsutstillingen – i år med både juryerte og inviterte kunstnere

Landsutstillingen i Trøndelag, den 38. Trøndelagsutstillingen representerer en viktig kontinuitet og viser et bredt spekter av hva som skjer blant kunstneriske stemmer med tilknytning til Trøndelag. På sitt beste er den en temperaturmåler og et barometer for gjeldende tendenser.

Et av de viktigste aspektene ved Trøndelagsutstillingen er den frie innsendelse. Det betyr at den er åpen for alle med kunstneriske ambisjoner som ønsker å vise verden hva de holder på med. Alle kan søke og bli antatt av jury på bakgrunn av sitt arbeide. I år ble 13 kunstnere av 137 søkende juryert inn.

Trøndelagsutstillingen har de siste årene latt juryen få gjøre et kuratorisk grep i sitt andre år. Juryen har i vår tilbrakt en stund i arkivet til Kunstakademiet i Trondheim – NTNU. Kunstakademiet har siden etablering i 1979 spilt en viktig rolle i regionens kunstliv, og har vært nyskapende i sitt felt. KIT var blant annet det første kunstakademiet i Norden som etablerte en avdeling for nye medier.  Både studenter og lærere ved KiT har bidratt til utvikling av kunstscenen i Trøndelag.

Juryen bestemte seg derfor for å invitere fem tydelige, eksperimentelle og særegne kunstnerskap med tilknytning til Kunstakademiet i Trondheim – NTNU. Og disse deltar i tillegg til de juryerte: Randi Nygård, Trond Nicholas Perry, Florian Schneider, Lisa Stålspets og Henrik Skotte & Gunnar Wærness. Juryen er glad for at alle har takket ja til invitasjonen, og vi gleder oss til å vise kunstnerne frem for publikum.

I år som i fjor er utstillingen todelt og vises parallelt i Trondhjems kunstforening og Trøndelag Senter for Samtidskunst.

Det knytter seg alltid spenning til offentliggjøring av årets prisvinnere. Vi har invitert Ingvild Krogvig, redaktør av Kunstkritikk til å bestemme hvem som mottar årets kritikerpris på kr. 50.000. Dessuten deler vi ut debutantprisen og publikumsprisen.

For fjerde gang skal juryen i samarbeid med NTNUs representant velge ut en kunstner med utdanning fra NTNU Kunstakademiet i Trondheim. NTNU-kunstneren mottar et stipend på kr. 20.000 og et diplom, og det åpnes for samarbeid mellom kunstneren og utdannings-institusjonen i året som kommer. Samarbeidsavtalen er et ledd i at NTNU ønsker å jobbe for kopling mellom universitetet og kunstmiljøene i Trondheim.

Det er viktig å gjøre kunsten tilgjengelig i hele regionen. Utstillingen blir derfor også vist i Galleri Hans i Ørlandet kultursenter og Kunstmuseet Nord-Trøndelag i Namsos.

Mer informasjon fra produsent og pressekontakt Anita Björklund, mobil 9229 4414.

Visningssteder Trøndelagsutstillingen 2014:

18.10.-09.11.2014: Trøndelag Senter for Samtidskunst og Trondhjems Kunstforening

22.11.-14.12.2014: Galleri Hans Ørlandet Kultursenter, Brekstad

10.01.-08.02.2015: Kunstmuseet Nord-Trøndelag, Namsos

Jury 2014: Elin Andreassen, Astrid Findreng og Jasmina Bosnjak