Meny

Kritikerprisen

Kritikerprisen skal løfte frem et kunstverk som utmerker seg kvalitetsmessig. Prisvinneren mottar et stipend på hele 50.000 kroner. Siden 2001 er utdelingen av Kritikerprisen gjort mulig i samarbeid med prispartner Kjell Erik Killi Olsen / Kjøpmannsgata Ung Kunst (K.U.K). Killi Olsen ønsker å fremme kunstnere som våger å utfordre seg selv og som ikke er redd for å trå ut i ukjente territorier.

Kritikerprisen 2023 ble delt ut av kunstkritiker og kunstner Meera Manjit Kaur, som valgte å gi prisen til kunstverket «Seirende over døden» (2023) laget av kunstnerduoen Line Halvorsen og Ilmi Gutzeit Mathiesen.

(f.v.) Meera Manjit Kaur, Ilmi Gutzeit Mathiesen og Line Halvorsen. Foto: Monica Anette Svorstøl

Ikke bare som kritiker, men også som kunstbetrakter, har jeg de siste årene savnet å se kunstverk, som kan være med på å dokumentere den tiden vi lever i nå, som har vært preget av pandemi og de trange økonomiske vilkårene vi har i dag på grunn av inflasjonen. Historien vår blir alltid skrevet og lagret gjennom tekst og bilder, men det er desto viktig å uttrykke oss gjennom kunsten. For kunsten er en måte å dokumentere vår historie gjennom kreativitet og visuelle virkemidler.

«Seirende over døden» er nettopp et slikt verk.Denne skulpturen består hovedsakelig av en verktøykasse fylt med mat og forbruksvarer, solid plassert på en grunnmur av Battery-bokser, og delvis lent på pølsepakker. En genial og subtil måte å minne oss på tiden med hamstring av matvarer i en sårbar tid av livet vårt, hvor det ble vanskelig for mange å planlegge for en usikker framtid, og resultatet så man i tomme butikkhyllene: Vi handlet på impuls.

Når vi derimot titter nøye inn i verktøykassen, ser vi riktignok ikke dopapir og mat på boks, men mange ulike forbruksvarer som proteinpulver, nudler, krydderposer, gifflar og sjokolade. «Lettfordøyelige produkter uten tyggemotstand», som kunstnerne så fint beskriver det. Jo lenger en blir stående å betrakte, dess flere småting begynner en å merke seg. Og vi begynner å sette sammen brikkene av sjokoladebarer, lakris, gummipeniser, røyk, snus, kondomer og våtservietter i hodene våre til vi begynner å ense en skildring av ett portrett av to ulike mennesker, som står hverandre nær i en krisesituasjon, og tydeligvis må gjennom flere brett med Paracet for å kunne overleve sammen.  

Hvis noen blir stående å betrakte skulpturen i like lang tid som jeg gjorde, så begynner man også å skimte kors, øyeeple og krystaller, som hinter om hedenske ritualer. Muligens? Uansett, svart magi eller ei, så er dette et verk med lag på lag av tolkninger og tematikker. Aller mest er jeg nysgjerrig på hvordan verket vil se ut på slutten av utstillingsperioden, og på den måten også kommentere vår forgjengelighet. Dette er et utrolig viktig verk, som både dokumenterer og kommenterer vår samtid.

– Meera Manjit Keur

«Seirende over døden» (2023). Foto: Trøndelagsutstillingen

Critics Award
The Critics Award is given in recognition of an artist whose work demonstrates high artistic qualities. The prize winner receives a grant of NOK 50.000. Established in 2001 with generous support from the artist Kjell Erik Killi Olsen / Kjøpmannsgata Ung Kunst (K.U.K), the prize promotes artists who dare to challenge themselves. 

The Critic’s Award 2023 was presented by art critic and artist Meera Manjit Kaur, who chose to award the prize to the artwork «Seirende over døden» (2023) created by the artist duo Line Halvorsen and Ilmi Gutzeit Mathiesen.

Siste års mottakere av Kritikerprisen: