Meny

Årets utstilling

Trøndelagsutstillingen 2023 

Trøndelag Bildende Kunstnere (TBK) i samarbeid med Trøndelag senter for samtidskunst (TSSK), har gleden av å ønske publikum velkommen til å besøke den 47. Trøndelagsutstillingen 2023.

Utstillingen åpnet lørdag 19. august hos Trøndelag senter for samtidskunst. Åpningstalen ble holdt av Anne Marit Mevassvik, direktør for kultur og folkehelse i Trøndelag fylkeskommune, med påfølgende utdeling av tre av Trøndelagsutstillingens priser.

Kunstnere og jury som var tilstede på åpningen av den 47. Trøndelagsutstillingen 2023. Foto: Monica Anette Svorstøl / Trøndelagsutstillingen

Lite er overlatt til tilfeldighetene i utførelsen av verkene i årets Trøndelagsutstilling. Å jobbe med kunst handler om å kontinuerlig bli stilt overfor valg; denne enestående grunnleggende friheten til å velge. I årets 47. trøndelagsutstilling er det tydelig at kunstnerne har hatt et bevisst forhold til valg av materiale og teknikk i forhold til tematisk innhold. Dette kan føre til kompakte verk mettet med innhold, hvor det ofte ligger mer under overflaten enn hva man ser ved første øyekast. I katalogen som følger utstillingen, får man et innblikk i kunstnernes tanker bak de valgene som er gjort i forbindelse med verkene som presenteres.

Ny jury 2023 – 2024

Årets jury har bestått av billedkunstnerne Shwan Dler Qaradaki (Tegnerforbundet), Daniel Vincent Hansen (TBK) og Line Anda Dalmar (TBK). Som én av fem landsdelsutstillinger i Norge er Trøndelagsutstillingen basert på fri innsendelse av billedkunst. Av 247 kunstnere som søkte om å delta på årets utstilling, har juryen valgt ut 27 kunstverk fra 22 kunstnere og en kunstnerduo.

At så mange kunstnere enn på mange år søkte om å få delta i årets utstilling er et sterkt signal om at Trøndelagsutstillingen fungerer som et viktig holdepunkt for kunstnere som har, eller har hatt, en tilknytning til Trøndelag.

Med over 900 besøkende hvert år er Trøndelagsutstillingen årets høydepunkt ved Trøndelag senter for samtidskunst. Utstillingen presenterer en innsikt i samtidens strømninger på kunstfeltet, hvor kunstnere arbeider innenfor et bredt spekter av uttrykksmåter og problemstillinger. Trøndelagsutstillingen (etabl. 1977) har en lang tradisjon med et formål om å fremvise bredde og mangfold i kunstnerisk uttrykk, alder og etableringsnivå. Utstillingen er derfor en av svært få kunstarenaer der etablerte og uetablerte kunstnere stiller ut sammen og hvor aldersspennet er stort. I år er vi derfor stolte av å kunne arrangere den i sin 47. versjon. 

Deltakende kunstnerne:

Aleksander Coldevin Angell, Solveig Bergene, Line Solberg Dolmen, Kristine Dragland, Oscar Eriksson Furunes, Matilde Westavik Gaustad, Grete Hagen Aurheim, Line Halvorsen og Ilmi Gutzeit Mathiesen, Tommy Høvik, Håkon Sandmo Karlsen, Veslemøy Lilleengen, Pei-Han Lin, Rina Charlott Lindgren, Eli Maria Lundgaard, Øystein Pålsønn Lønvik, Håvard Løvnes, Monika Mørck, Magnhild Opdøl, Enrique Eduardo Roura Perez, Pia Antonsen Rognes, Karl Ingar Røys, Mari Ulland og Anja Bing Vangsnes.

TRØNDELAGSUTSTILLINGENS PRISER
Det knyttes stor spenning til de fire kunstprisene som deles ut under Trøndelagsutstillingen, hvorav tre av disse deles ut under utstillingens åpningsseremoni.

Åpningstider Trøndelag senter for samtidskunst:

Onsdag – fredag kl. 12 – 17

Lørdag – søndag kl. 12 – 16


KOMMENDE ARRANGEMENTER

Gratis omvisninger og kveldsåpent i Trøndelagsutstillingen:

Søndag 20. august kl. 13.00

Søndag 10. september kl. 13.00

Fredag 22. september kl. 13.00*

*Den kulturelle spaserstokken påmelding via Kulturenheten tlf: 72 54 57 14

I omvisningene vil kunstformidler Amalie Marie Selvik ta deg med på en runde i Trøndelagsutstillingen for å snakke om kunstverkene.

Kveldsåpent fredag 15. september

Fredag 15. september arrangeres Kulturnatt Trondheim. Denne kvelden holder vi langåpent for publikum frem til kl. 21.00.

Foto: Susann Jamtøy / Trøndelagsutstillingen

Trøndelagsutstillingen 2023 vises på følgende steder:

Trøndelag senter for samtidskunst i Trondheim: 19. august – 24. september

Nils Aas Kunstverksted på Inderøy: 14. oktober – 12. november

Facebook Instagram Pressebilder Pressemelding