Meny

Kritikerprisen
Kritikerprisen skal løfte frem et kunstverk som utmerker seg kvalitetsmessig. Prisvinneren mottar et stipend på hele 50.000 kroner. Siden 2001 er utdelingen av Kritikerprisen gjort mulig i samarbeid med prispartner Kjell Erik Killi Olsen / Kjøpmannsgata Ung Kunst (K.U.K). Killi Olsen ønsker å fremme kunstnere som våger å utfordre seg selv og som ikke er redd for å trå ut i ukjente territorier.

Kritikerprisen 2022 ble delt ut av kritiker Maria Veie Sandvik og ble tildelt kunstner Sara Guldmyr for sin skulptur «En god tid» (2022).

(f.v.) Maria Veie Sandvik og Sara Guldmyr. Foto: Susann Jamtøy / Trøndelagsutstillingen

Årets vinner av Kritikerprisen evner å kombinere utsøkt håndverk med nettopp den kvaliteten jeg alltid er på jakt etter: opplevelsen av at tanke og kropp smelter sammen. Det å møte et verk hvor jeg overraskes og føler at verket omfavner meg. Det må ikke være en behagelig, trøstende omfavnelse, men en opplevelse av å gå inn i noe med hele seg. Årets prisvinner evner nettopp dette. Gjennom forstørrelse, humor og klang får jeg en ny opplevelse av min egen munnhule. Det er som om hele verket handler om det vi fortærer, det vi sier, det vi gjør både med svelg, stemme og konsum. Da jeg så opptak av en tidligere konsert oppdaget jeg at kunstneren også hadde tegnet munnhulen i stål. Ved første blikk og besøk på utstillingen var jeg så oppslukt av de keramiske tennene at jeg ikke la merke til «stålstativets» form. Jeg er datter av en tannlege, og har slik et bedre forhold til tenner og tannleger enn de fleste. Dermed kjenner jeg ikke på frykt i møte med skulpturen – men en veldig fascinasjon.

– Maria Veie Sandvik

Critics Award
The Critics Award is given in recognition of an artist whose work demonstrates high artistic qualities. The prize winner receives a grant of NOK 50.000. Established in 2001 with generous support from the artist Kjell Erik Killi Olsen / Kjøpmannsgata Ung Kunst (K.U.K), the prize promotes artists who dare to challenge themselves. 

This year critic Maria Veie Sandvik was invited to select the winner, and prize receiver was artist Sara Guldmyr for her sculpture «En god tid» (2022).

Siste års mottakere av Kritikerprisen: