Meny

NTNU-kunstner 2013

Karianne Stensland er årets NTNU-kunstner. Kunstneren mottar et stipend på kr. 10.000 og et diplom. Utnevnelsen åpner for samarbeidsprosjekter mellom kunstneren og NTNU. Valget ble foretatt av Trøndelagsutstillingens jury sammen med en representant for NTNU. Kandidater er deltagende kunstnere med utdanning fra NTNU Kunstakademiet i Trondheim.

37. Trøndelagsutstillingen 2013

Fredrik Shetelig, dekan NTNU Fakultet for arkitektur og billedkunst og Karianne Stensland

Juryens begrunnelse:

«NTNU-prisen går i år til en kunstner som hovedsakelig gjenkjennes med sine konfronterende og kompromissløse performanser, som går fra det dypeste alvor og til den mest befriende vittighet. Karianne Stensland har MFA fra NTNU-Kunstakademiet i Trondheim i 2005, og studier ved St. Petersburg State Theatre Arts Academy. Drivkraften i hennes arbeider er undersøkelser og omformuleringer av kjønn, makt og rangordning. Stenslands arbeider innbefatter elementer fra tekst, tegning, musikk og skulptur, ofte presentert gjennom performance, video og installasjon.

Verket Stykke for arbeid og kunst er en 18 minutters video der Karianne Stensland følger ideenes organiske tilblivelse fram til et større kunstverk. Samtidig som hun i videoen debatterer med samfunnet og oss som betraktere om idé, arbeid og verdiskaping.»

STYKKE-FOR-ARBEID-OG-KUNST1

 

Bakgrunn

I 2011 startet Trøndelagsutstillingen et vellykket samarbeid med NTNU. Samarbeidet innebærer årlig utnevnelse av NTNU-kunstner.

Utnevnelseskomiteen for NTNU-kunstneren består av juryen på Trøndelagsutstillingen og Eirik Lian fra NTNU Kommunikasjonsavdelingen. Offentliggjøringen av NTNU-kunstneren skjer på åpningen av Trøndelagsutstillingen.

Utnevnelsen innebærer at kunstneren får bruke den offisielle tittelen NTNU-KUNSTNER. “Virketiden” gjelder fra utnevnelsen finner sted og i tolv måneder frem i tid. Kunstneren mottar et stipend på kr. 10.000 og et diplom. Utnevnelsen åpner for samarbeidsprosjekter mellom kunstneren og NTNU. Levering av et nummerert grafisk trykk til årets doktorgradsdiplomer er et eksempel på dette samarbeidet.  Per Formos verk fikk en permanent plassering i Realfagskantinen.

Samarbeidsavtalen er et ledd i at NTNU ønsker å jobbe for kopling mellom universitetet og kunstmiljøene i Trondheim.

Tidligere NTNU-kunstnere:

Universitetsavisa: Tore Reisch – Driver politisk miljøaktivisme

Universitetsavisa: Vil ha knæsj kunst på Campus