Meny

NTNU-kunstner

For syvende gang utnevnte Trøndelagsutstillingen sammen med NTNU årets NTNU-kunstner. Kunstneren mottar et stipend på kr. 20.000 og et diplom. Utnevnelsen åpner for samarbeidsprosjekter mellom kunstneren og NTNU. Valget ble foretatt av Trøndelagsutstillingens jury sammen med representanter for Kunstakademiet i Trondheim og NTNUs kommunikasjonsavdeling. Kandidater til prisen er deltagende kunstnere med utdanning fra Kunstakademiet i Trondheim NTNU. Årets NTNU-kunstner er Helene Kjær.

Prisbegrunnelse:

Det valgte arbeidet, «Familiære gjenstander» av Helene Kjær, utmerker seg ved sitt presise og samtidig undersøkende forhold til objekt og materialitet. I verket møter betrakteren en assemblage av fire forskjellige objekter – en brukt skumgummiflate, et stykke glass med spor av sin tid som vindu, en delvis grønnaktig, kreativ farget betongplate som er brutt opp og satt sammen rundt et brukt dekorativt stykke gylden tau.

De fire tingene har hver for seg åpenbart en historie, men i den enkle sammenlegging med hverandre oppløses deres spesifikke tilhørighet og identitet, og spørsmålet om hva de er trer frem på nytt.

Hva er glasset når det ikke er glass? Hva er det bak de egenskapene vi bruker til å gjenkjenne det – dets gjennomsiktighet, dets historie som et vindu i en bygning, dets grove kuttkanter. De «Familiære gjenstander» blir derfor flyttet i Kjærs assemblage til en usikker tilstand på grensen mellom å være det vi kjenner dem som, og noe enda ukjent. Og som publikum får vi dermed lov til å redefinere tingene rundt oss – både de i verket og alle de andre.

I et friskt oppgjør med skulpturell autonomi og selvforståelse, drar Helene Kjærs assemblage verden inn som approprierte materialer, og trekker ut et presist laminat som, som en omvendt IKEA-manual, gir oss et nytt innblikk i hvordan ting i verden omkring oss henger sammen.

Prisjury: Trøndelagsutstillingens jury Beathe C Rønning, Lena Katrine Sokki, Tore Reisch. professor Jacob Jessen fra Kunstakademiet i Trondheim NTNU og Mads Nordtvedt fra NTNUs kommunikasjonsavdeling.

Helene Kjær er født i 1990. Bachelorstudent ved NTNU Kunstakademiet i Trondheim. Har også mastergrad i arkitektur fra NTNU.

Vi takker NTNU for samarbeidet.