Meny

Kritikerprisen 2015

Hvert år inviterer vi en kunstkritiker til å velge ut kritikerprismottakeren blant kunstnere som deltar i årets utstilling. Det er kurator og kritiker Arne Skaug Olsen som har foretatt valget i år. Kritikerprisen som består av en plakett og et stipend på kr. 50.000 ble tildelt filmskaper Aleksander Johan Andreassen for filmen Alle tankers slekt.

Arne Skaug Olsen begrunner sitt valg slik:

Den 39. Trøndelagsutstillingen er blitt en utstilling som veksler mellom det minimale og det organiske – mellom sensualitet representasjonskritikk, mellom seksualitet og identitetsforståelse mellom forfall, nedbrytning og historiefortelling. Allikevel er det ett verk som drar oss lenger inn og tettere på det menneskelige, men en konsentrert råhet og et direkte blikk. Samtidig er dette verket strengt mediert, nærmest kalibrert for normalitetens blikk, som en korreks til vår vanetenkning om de andre, de som er annerledes, ikke som oss. Verket beveger seg også mot grensene for etikk i kunsten, slik mange viktige kunstverk gjør, men det mister aldri grepet om det menneskelige – og det er kanskje derfor det griper tak i oss, og det er derfor det får kritikerprisen.

Kritikerprisen for 2015 går til en ung filmskaper som har laget et nært portrett av et sårbart menneske, men uten å miste av syne sin egen rolle som skaper av, men også en deltager i verket. Det er en ære – og glede – å gi kritikerprisen for den 39. Trøndelagsutstillingen til Aleksander Johan Andreassen for filmen Alle tankers slekt.

Gratulerer!

Alle tankers slekt

Aleksander Johan Andreassen: Alle tankers slekt, film 24 min., 2015

http://aleksanderjohan.com/

Utdeling av kritikerprisen er gjort mulig av støtte fra: