Meny

NTNU Kunstpris

NTNU Kunstpris gikk i år til Jens Stegger Ledaal for sitt videoarbeid «Spatial Ops III-VI» (2017-18). Utvelgelsen og begrunnelsen ble utført av Dr Nabil Ahmed, postdoktor ved Kunstakademiet i Trondheim, Fakultet for arkitektur og design – NTNU. Utdelingen av prisen ble gjort under åpningen av den 43. Trøndelagsutstillingen av Fredrik Schetelig, dekan ved Fakultetet for arkitektur og design – NTNU.

Jens Stegger Ledaals arbeid ”Spatial Ops III-VI” kjennetegnes av sin formale kompleksitet, sin eksperimentering og sin konseptuelle presisjon. Vi ser en tropp mystiske utøvere bærende på det kunstneren refererer til som ”feltskulpturer” – en samling mobile, modulære og geometriske objekt – for å sette opp disse mangslungne formasjoner i ulike natur- og kulturlandskaper; slik som den norske fjellheimen, eller det betongkledde elveleiet til Los Angeles River.

Videoarbeidet dokumenterer en del av en serie performative ekspedisjoner utført av en gruppe som låner et rammeverk av militære uttrykk og operajonelle termer, slik som i den lekne tittelen til hele prosjektet: «Spatial Ops». Videoarbeidet oppleves, med sine møysommelig koreograferte scener, som minneverdig, kinematisk, presist og aktuelt i sin utforsking av det interdisiplinære terrenget mellom land art, performance og videokunst. Ledaal sitt arbeid inviterer betrakteren til å selv skape koblinger mellom samtidige fenomen slik som den økende bevisstheten rundt klimasaken og den medieskapte iscenesettelsen av konflikter.

På bakgrunn av kunstverkets evne til å reflektere over de kreftene som former vår forståelse av dem moderne verden, og på bakgrunn av den høye kunstneriske produkjsonsverdien, er det en glede å tildele Jens Stegger Ledaal NTNU’s Kunstpris 2019, for sitt videoarbeid Spatial Ops III-VI (2017-18).

Nabil Ahmed 25.05.2019

NTNU Kunstpris på 20.000 kroner skal deles ut til en kunstner som har utdannelse fra Kunstakademiet i Trondheim eller annen utdanning fra NTNU. I år har 14 kunstnerne sin utdanning herfra. Prisen setter søkelys på det viktige samspillet mellom universitetet og kunstmiljøene i Trondheim, og har en intensjon om å koble de to fagmiljøene i byen sterkere sammen.

NTNU Art Prize
The NTNU Art Prize goes to an artist with education from Trondheim Academy of Fine Arts (NTNU). This year, 14 artists have their education from NTNU. The prize winner receives a grant of NOK 20.000. The award highlights the important interaction between the university and the artist community in Trondheim.

I 2019 endret prisen navn fra Årets NTNU-kunstner til NTNUs Kunstpris.

Jens Stegger Ledaal

Tidligere mottakere av NTNU Kunstpris / NTNU-kunstnere:

2018 Yanir Shani

2017 Helene Kjær

2016 Sabina Jacobsson

2015 Linn Halvorsrød

2014 Lisa Stålspets

2013 Karianne Stensland

2012 Tore Reisch

2011 Per Formo