Meny

Kritikerprisen

Kritikerprisen skal løfte frem et kunstverk som utmerker seg kvalitetsmessig. Prismottakeren får et stipend på hele 50.000 kroner. Siden 2001 er utdelingen av Kritikerprisen gjort mulig i sam­arbeid med prispartner Kjell Erik Killi Olsen/ Kjøpmannsgata Ung Kunst (K.U.K). Killi Olsen ønsker å fremme kunstnere som våger å utfordre seg selv og som ikke er redde for å trå ut i ukjente territorier. Kritikerprisen deles i år ut av kunstkritiker, skribent og redaktør Line Ulekleiv. Hun er tidligere kunstanmelder for Klassekampen, og skriver for blant annet kunstkritikk.no og kunstavisen.no.

Kritikerprisen 2024 ble delt ut av kunstkritiker Line Ulekleiv, som valgte å gi prisen til kunstverket «Middag» (2024) av Ina Marie Winther Åshaug. 

Ina Marie Winther Åshaug «Middag» (2024), maleri, olje på mdf.

Begrunnelse:

Det er flere verk som fortjener hederlig omtale – og for den saks skyld priser – på årets utstilling, av ulike grunner. Personlige kommentarer til en samtid proppfull av trusler og natursvinn eller verk som på fint og ydmykt vis ivaretar tapte håndverkstradisjoner: Det er et synlig behov for å lappe sammen.

Like fullt faller valget i år på noe annet, et verk som i påfallende liten grad insisterer på sitt eget meningsinnhold. Verket fremstår som en slags joker i bunken, et vilt kort, med sin egen horisont. Eventuell intensjon er i mørket, fortolkning er holdt tett til brystet, nesten lemfeldig behandlet. Likevel trekker arbeidet oss inn gjennom sitt aparte rollegalleri, og sin frie og personlige maleriske holdning.

Det formale spiller en vesentlig rolle her, enkelte partier heller mot det abstrakte ved å konsentrere seg om farge, komposisjon og linjespill. Men vi ser også en slags forfriskende urscene – i en aldri så liten kunsthistorisk kavalkade. Merkelige ekko finnes fra renessansens bibelske mysteriespill – nå overlagt slumsete –  eller kjapt oppskrapte motiver i en grotte. Figurer er forenklet, og vader mellom dønn prosaisk hverdag og interiør og noe gåtefullt opphøyd – en glorie rundt middagsgjestene og en saklig kaffekopp på bordet. Naivismen leverer og forvrenger det vi tror vi kjenner.

Årets kritikerpris går til Ina Marie Winther Åshaug for maleriet «Middag».

– Line Ulekleiv

Critics Award (ENG)

The Critics award is given in recognition of an artist whose work demonstrates high artistic qualities. The prize recipient receives a grant of NOK 50.000. Established in 2001 with generous support from the artist Kjell Erik Killi Olsen / Kjøpmannsgata Ung Kunst (K.U.K). The prize promotes artists who dare to challenge themselves. This year critic, Line Ulekleiv, is invited to select the winner. She is an art critic writing for Kunstavisen.no og Kunstkritikk.no.

Siste års mottakere av Kritikerprisen: