Trøndelagsutstillingen 2012

Debutantprisen

Debutantprisen 2011

I år er det 13 debutanter  som deltar på Trøndelagsutstillingen. For flere av de 13 så er det første gang de viser seg fram for et større publikum. Å delta gir eksponering og status. Begge deler er viktig for å utvikle seg som kunstner. Mange av debutantene er kunstnere fra NTNU. Per Formo, årets NTNU-kunstner, deltok for første gang på Trøndelagsutstillingen i 1987.
 
Debutantene gjør at Trøndelagsutstillingen hele tiden er i bevegelse. Nye kunstnere måler krefter med de etablerte og uventede koblinger oppstår. I fjor var aldersspennet mellom 19 og 84 år. Det sier seg selv at ulike generasjoner og uttrykk utfordrer hverandre i samme utstilling.
 
I år går debutantprisen til et verk som bokstavelig talt byr på seg selv. Årets debutant gir oss et innblikk i en kunstners liv, sånn sett et selvbiografisk verk. Vi får blant annet vite at kunstneren likte Rene Zelwegger før og liker starbucks og twitter i dag. Et verk med underfundighet og humor. Samtidig tar kunstneren et enkelt men interessant formgrep eller strukturgrep som gir en fin dybde og kompleksitet.
 
Kunstneren har samlet alt som han har skrevet i løpet av et helt år på Internett med IRC. IRC er en måte å kommunisere på, et gammelt system for å møte mange mennesker og diskutere ulike valgte tema. Du skriver en melding og kan i løpet av få sekunder motta mange svar. IRC er forløperen for det vi alle kjenner som msn eller chatting i dag. Til sammenligning sender vi e-post som ikke er nåtid og som fungerer som et vanlig brev mens IRC og chatting gir umiddelbar respons og andre betingelser for meningsdannende kommunikasjon enn e-post.
 
Gjennom en alfabetisk sortering av innholdet frir verket seg fra det selvbiografiske og blir noe helt nytt. Kunstneren har sortert og satt sammen alt som er skrevet med bokstaven A, B, C osv. Tilfeldige setninger blir satt sammen med hverandre og skaper andre sammenhenger. Alt som er skrevet av smått og stort, lett og tungt sorteres.
 
Verket gir assosiasjoner til cut-up teknikken fra litteraturen hvor tekster blir brutt opp og satt sammen vilkårlig eller etter en struktur som er langt fra tekstens opprinnelige mening. Da oppstår små absurde sammenstillinger: under setninger som starter med bokstaven M kan man lese: «men ... altså. selv om AP får flest stemmer, så kan det bli en borgelig regjering? Jeg skjønner ikke hva folk sier i disse talene sine jeg.» 
Neste: «Men antitstatisk pose til 119, kr det var i overkant drøyt.» Neste: «Men apropos latex, dama vil kose. God natt.»
 
Det var en helt tilfeldig stikkprøve. Bladd opp på bokstaven M. Som de fleste kanskje har skjønt så går årets debutantpris til Greger Stolt Nilsen og kunstverket Alt jeg sa på IRC i 2009.
 
Gratulerer! 

Brynhild Bye
Leder, TBK

Vi takker Østerlie Kunst & Farve AS for støtte til debutantprisen.
1024x768